Ομιλίες τοπικής ιστορίας
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 11:00
Ιστορικό Μουσείο
Δωρεάν

Κύκλος παρουσιάσεων για την τοπική ιστορία πραγματοποιείται στο Ιστορικό Μουσείο, στο Ηράκλειο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11 το πρωί με δύο θέματα: 
 
* «Ο τομέας της υγείας στην Κρήτη κατά την οθωμανική περίοδο (17ος-20ος αιώνας)» 
Συμμετέχουν οι Αντώνης Αναστασόπουλος, καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κωνσταντίνος Κανάκης, υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
 
* «Ζητήματα σε σχέση με την εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την Κρήτη» 
Σταύρος Σφακιωτάκης, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 
Οι παρουσιαάσεις διοργανώνονται από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Ηρακλείου.
 
Θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα πρωινά Σαββάτου έως και τις 13 Απριλίου 2024, στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου.
 
Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η έναρξη μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν στο πεδίο της τοπικής έρευνας, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να προβληθεί. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το κοινό θα μπορέσει να έρθει σε άμεση επαφή με τον ακαδημαϊκό χώρο, να γνωρίσει τους νέους ερευνητές και τα αποτελέσματα της πρόσφατης ιστοριογραφικής έρευνας, να ενημερωθεί για το αρχειακό υλικό, την έκταση, τις διαθεσιμότητες, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τους φορείς που το φιλοξενούν. 
 
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
 
Όπως επισημένουν οι διοργανωτές: "Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι οι εκδηλώσεις είναι δημόσιες και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθούν και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή".