"Η ψυχή της Ηπείρου"
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024, 21:00
Θέατρο "Μ.Θεοδωράκης"
18 - 20 ευρώ

Ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς και ο διακεκριμένος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, θα βρεθούν στην Κρήτη, για δύο μοναδικές συναυλίες στα Χανιά και στο Ηράκλειο!

Πρόκειται να δοθούν δύο συναυλίες με τίτλο: "Η ψυχή της Ηπείρου", σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:
 
ΧΑΝΙΑ Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
Στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης", στις 9 το βράδυ.
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024
Στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", στις 9 το βράδυ.

Καλεσμένος είναι ο Γιώργης Μανωλάκης, σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση - ντουέτο για δύο λαούτα με το Βασίλη Κώστα.

Με τους:
Αιμιλία Χαλκιά, τραγούδι
Μελίνα Μπιτζίδου, σαντούρι
Γιώργος Θεοδωρίδης, λαούτο
Ανδρέας Παππάς, κρουστά.
 
Εισιτήρια
Εισιτήρια ηλεκτρονικά εδώ και στο δισκοπωλείο "Αεράκης".
18 ευρώ στην προπώληση και 20 ευρώ στο ταμείο, την ημέρα της συναυλίας.
 
Λίγα λόγια για τη συναυλία από τους διοργανωτές: "Μετά από τα δύο πετυχημένα και βραβευμένα διεθνώς album "The Soul of Epirus Vol. I & Vol. II" («Η Ψυχή της Ηπείρου») του ζωντανού θρύλου του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και του διεθνή λαουτίστα και υποψήφιου για Grammy 2023, Βασίλη Κώστα, οι δύο σημαντικοί καλλιτέχνες μαζί με δεξιοτέχνες μουσικούς θα βρεθούν στην Κρήτη, για δύο μοναδικές συναυλίες στα Χανιά και στο Ηράκλειο.
 
Μια συναυλία - σταθμός, ένας πρωτοποριακός διάλογος κλαρίνου και λαούτου που δημιουργεί ένα νέο παράθυρο στην ήδη πλούσια μουσική παράδοση της Ηπείρου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο album ψηφίστηκε ως το Καλύτερο Album του 2019 από Balkan World Music Chart, ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από παγκοσμίως έγκυρα μουσικά περιοδικά, όπως το New York Jazz City Record και το Rootsworld, μέσω του οποίου ψηφίστηκε και ως «Μουσική του μήνα Νοεμβρίου του 2019». Έχει ξεχωρίσει ως ένα από τα αγαπημένα albums του Mundofonias / Transglobal World Music Chart, ενώ έχει παρουσιαστεί σε πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών στις Η.Π.Α..
 
Το συγκεκριμένο project παρουσιάστηκε στην Φιλαρμονική του Παρισιού, τον οργανισμό ADEM στην Γενεύη, στο Εθνικό Συμβούλιο για τις Παραδοσιακές Τέχνες στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α. και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 
Σε αυτό το ταξίδι, μαζί με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα, βρίσκεται ο σημαντικός δεξιοτέχνης στα κρουστά Ανδρέας Παππάς, αλλά και άξιοι εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς στην παραδοσιακή μουσική, μέλη του Επίλεκτου Epirus Ensemble, η Αιμιλία Χαλκιά στο τραγούδι, η Μελίνα Μπιτζίδου στο σαντούρι και ο Γιώργος Θεοδωρίδης στο λαούτο.
 
Σε αυτές τις δύο συναυλίες στην Κρήτη, εκτός από τα εμβληματικά κομμάτια των δύο δίσκων «The Soul of Epirus», θα λάβει χώρα μια καλλιτεχνική συνάντηση-ντουέτο που πραγματοποιείται επί σκηνής για πρώτη φορά! Ιδιαίτερος καλεσμένος είναι ο Γιώργης Μανωλάκης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του κρητικού λαούτου στις μέρες μας. Οι δύο δεξιοτέχνες λαουτίστες, Βασίλης Κώστας και Γιώργης Μανωλάκης, θα εξερευνήσουν μουσικές γέφυρες μεταξύ του Κρητικού και Στεριανού Λαούτου, αλλά και κοινά στοιχεία που καθορίζουν τις μουσικές παραδόσεις της Κρήτης και της Ηπείρου! Η έμφαση στον αυτοσχεδιασμό, η δημιουργία δυνατών μελωδικών θεμάτων, αλλά και η αναδημιουργία του ίδιου του ρεπερτορίου επί τω έργω, που συνδέουν τις δύο μουσικές κουλτούρες, βρίσκονται στο επίκεντρο της σύμπραξης αυτής, στην οποία έρχονται να προστεθούν επιλεγμένες αυθεντικές συνθέσεις των δύο καλλιτεχνών".

www.voltarakia.gr