Λειτουργία Αγίου Χαραλάμπους
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, 07:00
Καλό Χωριό
Ελεύθερη συμμετοχή

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, εορτή του Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρα, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Καλό Χωριό Λασιθίου (10' από τον Άγιο Νικόλαο).

Στο πλαίσιο του εορτασμού, την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 4:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικός εσπερινός. Μετά το πέρας του θα ακολουθήσει λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της σεπτής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στα σοκάκια του χωριού, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η ύπαρξη λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους στην εκκλησία του Καλού Χωριού Λασιθίου δεν είναι κάτι ευρέως γνωστό. Υπάρχουν ακόμα και καταγόμενοι από το χωριό που δεν το ήξεραν μέχρι πρόσφατα αυτό...

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους

Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας γεννήθηκε στη Μαγνησία περίπου το 90 μ.Χ. και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης.

Οι Καλοχωριανοί είναι υπερήφανοι για τον προστάτη τους Άγιο, που έσωσε το χωριό από την πανούκλα μια φορά και από την ξηρασία μια άλλη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλώντας τον κόσμο στον εσπερινό και την πανηγυρική θεία λειτουργία, αναφέρονται στο ιστορικό της ανέγερσης του Ναού και στα θαύματα του Αγίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή: "Η ίδρυση του δίκλιτου καθεδρικού Ναού (Άγιος Χαράλαμπος - Άγιος Δημήτριος) ανάγεται στα τέλη του 17ου - αρχές του 18ου αιώνα.

Κατά την παράδοση, προηγήθηκε το βόρειο κλίτος του ναού, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Μια επιδημία πανούκλας αποδεκάτιζε τους κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν την προστασία του Αγίου. Η παράδοση λέει πως η παρέμβαση του Αγίου ήταν θαυματουργή και αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού.

Και στην πιο σύγχρονη ιστορία του τόπου, ο Άγιος Χαράλαμπος ευεργέτησε το χωριό. Το 1944, κατά τη γερμανική κατοχή, εκτός από όλα τα άλλα δεινά που βρήκαν το χωριό, ήταν και η μεγάλη ξηρασία. Έχοντας φτάσει πια το Πάσχα δεν είχε βρέξει καθόλου και οι πηγές στέρευαν. Ο τότε εφημέριος της εκκλησίας μακαριστός παπά - Μανώλης Τζώρτζης με συμμετοχή όλων των ενοριτών ξεκίνησαν τη λιτάνευση της εικόνας σε όλες τις εκκλησίες του χωριού.

Το βράδυ, όχι μόνο έβρεξε, αλλά άνοιξαν οι ουρανοί, κάνοντας τις πηγές να ξεχειλίσουν νερά, κάνοντας τους Γερμανούς στρατιώτες που παρακολουθούσαν να λένε χαρακτηριστικά: «Καλό Θεό έχετε»".

www.voltarakia.gr