"Τσίρκο της γειτονιάς"
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024, 17:00
Ζωνιανά
Δωρεάν

Ο γνωστός Circus Camino τα ταξιδεύει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 στα Ζωνιανά.

Εκεί, στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, από τις 5 ως τις 7 το απόγευμα, παρουσιάζεται η εκδήλωση "Τσίρκο της γειτονιάς" με ελεύθερη είσοδο για όλους.
 
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι ίδιοι κάνοντας ζογκλερικά... αλλιώς με έναν τρόπο που δεν έχουμε συνηθίσει, θα κάνουν ακροβασία σε ισορροπιστικά αντικείμενα και εναέριες σβούρες στα πανιά και το στεφάνι.
 
Το πρόγραμμα είναι φιλικό προς ΑΜΕΑ, παιδιά και ενήλικες με κάθε είδους νευροδιαφορητικότητα, φιλικό προς κάθε είδους τύπο ανθρώπου.
 
"Θα χαρούμε πολύ να δούμε ηλικιωμένους να παίζουνε με τα εγγόνια τους, ανθρώπους ανεξαρτήτου εθνικότητας να βοηθάει ο ένας τον άλλον, μιας και ο προορισμός μας είναι κοινός, το παιχνίδι και η αγάπη για αυτό", αναφέρει ο Circus Camino.
 
Όπως αναφέρει για το πρότζεκτ "Τσίρκο της γειτονιάς" ο ίδιος: "Το όραμά μας για ένα καλύτερο σήμερα, όπου η τέχνη του τσίρκο είναι καθημερινό κομμάτι της ζωής μας, όχι μόνο ως θέαμα αλλά και ως ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ψυχαγωγικής, πνευματικής εξέλιξης και συμπερίληψης των ανθρώπων αδιακρίτως, τροφοδοτεί σταθερά την ανάγκη μας για επικοινωνία νέων ιδεών και πρακτικών γύρω από αυτό, σε όσους και όσες δεν είχαν την ευκαιρία έως τώρα να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό του κόσμο.
 
Το "Τσίρκο της Γειτονιάς" είναι ένα νεο, αυθόρμητο και συνεργατικό πρότζεκτ:
 
Κοινωνικό Τσίρκο!
 
Το κοινωνικό τσίρκο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ψυχαγωγίας και κοινωνικής στήριξης για ευπαθείς ομάδες και μη.
Παιδιά και ενήλικες τυπικής ανάπτυξης, άτομα με αναπηρίες, πρόσφυγες, και άλλες ευάλωτες ομάδες βρίσκουν στο κοινωνικό τσίρκο έναν χώρο όπου μπορούν να απολαύσουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να αισθανθούν αποδεκτά. Ενθαρρύνει την έκφραση των συναισθημάτων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, εκπαιδεύονται στη συνεργασία και αναπτύσσουν αμοιβαίο σεβασμό.
 
Λειτουργικά Ζογκλερικά (Functional Juggling)
 
Τα Λειτουργικά Ζογκλερικά αποτελούν μια διαχειριζόμενη μορφή έκφρασης που ωθεί τον ανθρώπινο νου να εισέλθει σε μια συνθήκη όπου συμβαίνουν αναρίθμητοι συνδυασμοί και αλληλουχίες αισθητηριακών σχέσεων. Μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δημιουργεί το άτομο βάζοντας σε διάφορες τροχιές τα αντικείμενα, αναπτύσσει μια αισθητηριακή σχέση με το χώρο και το χρόνο. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί θεμέλια για ανάπτυξη πνευματικής ροής, μια συνθήκη που προσφέρεται για την ανάπτυξη όλων των λειτουργιών του σώματος (κινητικές, γνωστικές, ψυχο-κοινωνικές).
 
Ακροβατικά σε εναέρια πανιά
 
Τα εναέρια ακροβατικά πανιά αποτελούν κομμάτι της τέχνης του σύγχρονο τσίρκο με πολλά οφέλη.
Δουλεύοντας αποκλειστικά με το βάρος του σώματος μας πετυχαίνουμε τη μυική ενδυνάμωση, την ευλυγισία και την ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής. Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τα εναέρια πανιά συμβάλουν στην πνευματική και ψυχική ανάταση καθώς αποτελούν χορογραφική τέχνη, τρόπο έκφρασης και μέσο δημιουργίας. Η εκτέλεση πτώσεων και ακροβατικών από ψηλά απελευθρώνει αδρεναλίνη, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και καταπολεμεί τους φόβους μας. Μέσα από την εξερεύνηση ροών, πρακτικών και δεσιμάτων στο πανί, έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το ίδιο μας το σώμα ως υποκείμενο εννοιών της φυσικής επιστήμης και της βαρύτητας. Επιπλέον, πέραν του σώματος, το μυαλό παραμένει συνεχώς ενεργό γιατί καλείται να βρεί λύσεις σχετικές με εναέριες ροές και δεσίματα. ‘Ετσι, η πρακτική των εναέριων ακροβατικών πανιών προάγει την εναρμόνιση της σωματικής ενδυνάμωσης, της πνευματικής εξέλιξης και της ψυχικής θεραπείας".