Βιβλίο για το θέατρο
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, 19:00
Περιηγητική Λέσχη
Ελεύθερη συμμετοχή

Η παρουσίαση του βιβλίου: «Το θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ό αιώνα» (Α’ και Β’ τόμος) που είναι αποτέλεσμα της διατριβής της διδάκτορας Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννας Τζανιδάκη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου (οδός Αγίου Φραγκίσκου 2) στην παλιά πόλη.

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν: "Μετά από έρευνα διάρκειας πάνω από 10 χρόνων έχουμε στα χέρια μας μια πολύτιμη έκδοση.
 
100 χρόνια...
1900-2000...
1000 σελίδες...
2 τόμοι...
 
Διαβάζοντας τους θα κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο, θα γνωρίσετε όλους τους θιάσους που δημιουργήθηκαν στο Ρέθυμνο, τις συνθήκες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τους χώρους... 
 
Από τον Γυμναστικό Σύλλογο στις αρχές του αιώνα, τον Σύλλογο Κυριών και το Λύκειο Ελληνίδων στον θίασο του Σάββα Γενεράλη στον Μεσοπόλεμο, του πρώτου επαγγελματία ηθοποιού που έδρασε στο Ρέθυμνο, το θέατρο της ΕΠΟΝ και της ΕΕΝ, της Πνευματικής Εστίας, της Ερασιτεχνικής Σκηνής του Ωδείου, έως τα πιο κοντινά μας... Τους θιάσους και τη δράση του Μανώλη Ζαχαράκη, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Θεατρικού Περίπλου, τη Θεατρική Σχεδία, τις ομάδες του Πανεπιστημίου και πολλά άλλα.
 
Μαζί με αυτά θα μπορεί να διαβάσει και να γνωρίσει κανείς όλους τους θιάσους που τα 100 αυτά χρόνια επισκέφθηκαν το Ρέθυμνο και παρουσίασαν παραστάσεις, τις συνθήκες και τα έργα που έπαιζαν.
 
Σημαντικές στιγμές και γεγονότα της θεατρικής ζωής αναδύονται στο βιβλίο αυτό, όπως η παράσταση του "Ηφαιστείου" του Παντελή Πρεβελάκη από το Εθνικό Θέατρο το 1966, η δημιουργία του θεάτρου Ερωφίλη, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ και η δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου Ρεθύμνου.
 
Όλα τα παραπάνω είναι ένα δείγμα του περιεχομένου του βιβλίου που κλείνει στις σελίδες του την ιστορία 100 χρόνων, σε μια πόλη που σταδιακά εξελίσσεται και αλλάζει.
Για πρώτη φορά το Ρέθυμνο αποκτά την ιστορία του θεάτρου του και το κατατάσσει ανάμεσα στις λίγες πόλεις της ελληνικής επαρχίας στις οποίες έχει γίνει επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτό".