Συνέδριο ειρήνης & τέχνης
Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2024, 10:00
Πολιτιστικό Κέντρο
Δωρεάν

Συνέδριο με τίτλο: «Συνθήκη Ειρήνης, το Διεθνές Δίκαιο της Αρετής» πραγματοποιείται στις 7 Ιανουαρίου 2024  και ώρα 10 το πρωί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη συνθήκη της Λωζάνης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Σύλλογο Ελληνικών Γραμμάτων και Τεχνών για την ευζωία και τον πολιτισμό, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Οι εργασίες του είναι χωρισμένες σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τα ιστορικά στοιχεία της περιόδου του Ελληνοτουρκικού πολέμου 1919-1922, τις πτυχές της συνθήκης της Λωζάνης, το φαινόμενο του πολέμου και τα αίτια που το προκαλούν, και τις προσπάθειες και αγώνες των λαών για την ειρήνη. Αιτήματα Στοχαστών για την ειρήνη και οι προτάσεις προς επίτευξή της θα εκτυλιχθούν επίσης μέσα από τις ομιλίες και θα τεθούν προς στοχασμό. Τέλος, θα επισημανθεί ο Ανθρωπισμός της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφικής Σκέψης ως πρόταση στην προοπτική επίτευξης της ειρήνης.
 
Στο δεύτερο μέρος η θεατρική παράσταση με τίτλο Ειρήνη όπως Αρετή, σε δραματουργία και σκηνοθεσία της κ. Κατερίνας Χάλκου και σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια της κ. Άννας Μαχαιριανάκη, ενδυναμώνει την πρόταση του Συνεδρίου, πως η προοπτική στην Αρετή επιφέρει την εσωτερική Ειρήνη ως «Γνώθι Σεαυτόν» και την εξωτερική Ειρήνη ως «Κοινωνικό Αγαθό». Ο θεατής θα παρατηρήσει τις παγιωμένες απόψεις για το φαινόμενο του πολέμου των ανθρώπων μέσα στο σπήλαιο (αλληγορία του σπηλαίου), την ανυσυχία και το προβληματισμό των νέων καθώς παρατηρούν τον πόλεμο αλλά περιορίζονται στην προοπτική της θέασης της ειρήνης χωρίς να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή. Τα παιδιά, που αναγνωρίζουν το πολίτη Τρυγαίο, μεταφερόμενο στην παράσταση από το έργο του Αριστοφάνη Ειρήνη, ο οποίος τα οδηγεί προς τη προοπτική της ειρήνης. Στο τέλος όλοι εργάζονται με Αρετή και φέρνουν την ειρήνη! Συμμετέχουν Φίλοι της Στέγης Ευζωίας και Αριστείας όλων των ηλικιών.
 
Στο τρίτο μέρος υμνολογείται η Ειρήνη στον νου και την καρδιά, την Ειρήνη ως αδελφοσύνη των λαών. Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο «Φωνωδία» σε διεύθυνση του κ. Ιωάννη Ιδομενέως και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.
 
Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης, ενημερώνουμε πως το Συνέδριο θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού. Δίδεται, όμως, και η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσα από εδώ.