Πορεία εναντίον ιδιωτικών ΑΕΙ
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, 11:00
Δημαρχείο
Ελεύθερη συμμετοχή

Συλλαλητήρια ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια διοργανώνονται σ' όλη τη χώρα την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024.

Σε αυτά θα συμμετάσχουν φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαζί με όσους αντιτίθενται στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα.
 
Στο Ηράκλειο το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Χανιά για τις 11 το πρωί στην Δημοτική Αγορά, ενώ στο Ρέθυμνο επίσης για τις 11 στο Δημαρχείο.
 
Σε κοινή τους απόφαση 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα αναφέρουν πως "θέλουν πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές", επισημαίνοντας: 
 
"Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!
 
Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!
 
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων".
 
Καταλήγοντας καλούν τους φοιτητές σε μαζικό και συνεχιζόμενο αγώνα, ενώ καλούν την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να μην το κατατεθεί καν στη Βουλή προς ψήφιση.