Προβολή ταινίας και συζήτηση
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024, 21:00
Άγιος Νικόλαος
Δωρεάν

Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 21:00 θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο, στον χώρο τέχνης "Περίπου" (Peripou Coffeehouse Live Music Bar), προβολή της σχετικής με το gentrification και την πατριαρχία κινηματογραφικής ταινίας "@9 : στα εννιά" του Άγγελου Σπάρταλη.

Η προβολή που διαρκεί 90 λεπτά θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη και μετά θα ακολουθήσει μια σύντομη συζήτηση με το κοινό με θέμα τις σημερινές εξελίξεις στο Κέντρο των Αθηνών, εξελίξεις και πολιτικές επιλογές που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη -με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- καμία περιοχή της χώρας.
 
Στην σύνοψη της ταινίας διαβάζουμε: Σύμφωνα με έναν ακόμα αστικό μύθο, ένα κορίτσι φάντασμα, ηλικίας εννέα ετών, καταλαμβάνει τα κατασχεθέντα από τις τράπεζες διαμερίσματα του κέντρου των Αθηνών και επιτίθεται με βία στους μεσίτες και στους νέους αγοραστές. Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, στο ξεκίνημα της κοινής του ζωής, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μικρό φάντασμα για δικό του όφελος.
 
Η ταινία "@9 : στα εννιά" πραγματεύεται τον "εξευγενισμό" (gentrification) της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου των Αθηνών και ιδιαίτερα των Εξαρχείων. Ολόκληρες πολυκατοικίες μετατρέπονται σε μπουτικ οτέλς για ερμπιενμπίδες, εκατοντάδες τρέντικα νέα στέκια φυτρώνουν, τα νοίκια στο Θεό, οι φοιτητές σε απόγνωση, οι ιδιοκτήτες τρίβουν τα χέρια τους, ο λόφος του Στρέφη περιφρουρείται από ένοπλες δυνάμεις κατοχής, η πλατεία δεν υπάρχει πια. Την ίδια στιγμή, πατριαρχικοί κανόνες αιώνων που επιβιώνουν αναβιώνουν. Γυρισμένη πριν από 4 χρόνια, αυτή η ταινία του Άγγελου Σπάρταλη ωρίμασε και μετατράπηκε από μία αιματηρή περιπέτεια με φόντο τα Εξάρχεια, σε ένα ντοκιμαντέρ για τα Εξάρχεια με φόντο μία αιματηρή περιπέτεια. Χωρίς να λείπει το κατάμαυρο χιούμορ και η τρυφερότητα.
 
Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Σπάρταλη, Vassilis Awad, Σοφία Παπαδοπούλου, Vassilis Fakanas, Aggelos Papadimitriou, Alexandros Logothetis, Chionia Chiotelli, Angeliki Tsampazi.